Flip Book Animation/Анимирана книжка ...

02.12.2012 23:28

    Флип-книга или книга-движение, е книга със серия от снимки или картинки, които се различават постепенно от една страница към следващата, така че когато страниците се обърнат бързо, снимките изглеждат анимирани чрез симулиране на движение или някаква друга промяна. Flip книгите често са илюстрирани книги за деца, но може да бъдат насочени към възрастни – тогава се използва серия от фотографии, а не рисунки. Flip книгите не винаги са отделни книги, но може да се появят като добавена функция в обикновените книги или списания, често в ъглите на страниците.

           

            Функционалност

    Flip книгите са по същество една примитивна форма на анимацията. Подобно на филми, те разчитат на запазване на зрението върху картините, които се виждат, за да се създаде илюзията, че има непрекъснато движение (поредица от изображения, които се обменят последователно). Вместо "прочит" ляво на дясно, зрителите трябва да държат книгата с една ръка и да прелистват страниците й с палеца на другата ръка. Немската дума за флип-книга Daumenkino, буквално "палеца кино", отразява този процес.

 

            История и културни цели

    Първата флип книга се появява през септември, 1868 г., когато е била патентована от Джон Барнс Линнет под името kineograph ("движеща се картина"). Това е първата форма на анимация, в която се използва линейна последова телност от изображения.

    Германският филмов пионер, Макс Складановски, излага подредени фотографски изображения под формата на флип книга през 1894 г.

    През 1894 г. Херман Кеслер изобретил механизираната форма на флип книга, наречена Mutoscope, която представлява монтирани страници на централно въртящ се цилиндър, но които не са задължително подредени в една книга. Mutoscope остава популярна атракция през средата на 20-ти век, които се явяват като машини, работещи с монети в увеселителните паркове.

    През 1897 г., на английски режисьор Хенри Уилям създава своя "Filoscope", която е флип-книга, поставена в метален държач за улесняване на обръщането.
    Флип-книгите са до голяма степен играчка или новост за де ца и някога са били обща "награда" в кутии със зърнени закуски.

    Имат важна роля в зараждането на киното. Те са също така ефективен рекламен инструмент за продукти за възрастни, като автомобили и цигари. Продължават да се използват в областта на маркетинга и днес

    Vintage флип-книгите са популярни сред колекционерите, а особено редки са тези от края на 19 до началото на 20-ти век. Днес могат да донесат хиляди долари от продажби и търгове.

    Първият международен фестивал на флип-книгата е прове-ден през 2004 г., от Akademie Schloss Solitude в Щутгарт.